Προγεννητικός έλεγχος

 

Η εγκυμοσύνη είναι μια πολύ ξεχωριστή και ιδιαίτερη περίοδος για τους μέλλοντες γονείς. Είναι όμως και μια περίοδος που οι γονείς και το περιβάλλον τους βιώνουν αγωνία για την υγεία του εμβρύου. Η υπερηχογραφική εξέταση του εμβρύου μπορεί να μειώσει το άγχος.

 

Οι υπέρηχοι

 

Οι υπέρηχοι είναι ακουστικά κύματα και χρησιμοποιούνται στην ιατρική για την απεικόνιση διαφόρων εσωτερικών οργάνων τα τελευταία 30 χρόνια. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι υπέρηχοι μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο έμβρυο.

 

Τι τύπου υπερηχογραφήματα κάνουμε στη διάρκεια της κύησης

 

  • Υπερηχογραφική επιβεβαίωση αρχόμενη κύησης.
  • Υπερηχογράφημα 1ου τριμήνου από την 11η έως την14η (αυχενική διαφάνεια).
  • Υπερηχογράφημα 2ου τριμήνου από 20 έως 24 εβδομάδες (β΄ επιπέδου).
  • Υπερηχογράφημα 3ου τριμήνου από την 28η έως την 32η εβδομάδα.

Τα περισσότερα έμβρυα είναι υγιή. Ωστόσο κάθε γυναίκα, ανεξαρτήτως ηλικίας, έχει κίνδυνο να κυοφορεί έμβρυο με κάποιο βαθμό αναπηρίας ή χρωμοσωμική ανωμαλία, όπως σύνδρομο Down. Η πιο αξιόπιστη μέθοδος εκτίμησης του κινδύνου για χρωμοσωμικές ανωμαλίες είναι το 1ο τρίμηνο της κύησης. Αν οι γονείς επιθυμούν να γνωρίζουν σίγουρα ότι το έμβρυο έχει κάποια χρωμοσωμική βλάβη, πρέπει να ακολουθήσουν κάποια επεμβατική μέθοδο ελέγχου, όπως είναι η λήψη τροφοβλάστης μετά την 11η εβδομάδα κύησης ή η αμνιοπαρακέντηση μετά την 16η εβδομάδα κύησης. Το ποσοστό όμως αποβολής μετά από μία επεμβατική εξέταση είναι περίπου 0,3%. Εξαρτάται, λοιπόν, από τους γονείς, και εφόσον τους δοθούν οι όποιες πληροφορίες θέλουν, αν θα ακολουθήσουν επεμβατική μέθοδο διάγνωσης ή όχι.